Kas tai yra glikemijos indeksas?

Kas tai yra glikemijos indeksas?

Dažnai atsižvelgiama į jį planuojant atitinkamą dietą, ypač žmonėms su antsvoriu ir diabeto rizika, nes nuo jo priklauso insulino lygis kraujyje

Glikemijos indeksas klasifikuoja maisto produktus pagal jų poveikį gliukozės koncentracijai kraujyje. Kuo greičiau produktas suyra, tuo didesnė indekso vertė. Priimta, kad švari gliukozė turi 100 punktų. Produktai su aukštu GI rodikliu sukelia staigų gliukozės padidėjimą. Tai išlaisvina didesnį insulino kiekį, kuris perneša ją į audinius ir raumenis, kad sudeginti riebalus. Cukraus perteklius yra pakeičiamas į riebalus, kurie sudaro atsarginį energijos šaltinį. Tad produktų su didesniu GI vartojimas, tai riebalinio audinio automatinis padidėjimas. Neįtikėtina, bet jis priveda prie apetito didėjimo, kadangi cukraus lygis kraujyje krenta taip pat greitai kaip ir pakilo. Prie to prisideda bado jausmas, siekimas užkandžiauti ir užburto rato insulino svyravimo uždarymas. Pribuvusių kilogramų pertekliaus atsikratymas yra vis sunkesnis nes insulino priedo perteklius lėtina medžiagų apykaitą.

Produktai su žemesniu glikemijos indeksu virškinami yra lėčiau, taigi cukrus yra pateikiamas reguliariai, be staigių jo lygio svyravimų. Sotumo jausmas ir energijos lygis išsilaiko žymiai ilgiau, o subalansuotas insulino lygis stimuliuoja gliukagono išsiskyrimą – hormonas atsakingas už riebalų audinio deginimą. Sumažėja susirgimo ligomis, susijusiomis su antsvoriu rizika– 2 tipų cukriniu diabetu, storosios žarnos vėžiu, blogojo cholesterolio MTL ir aterosklerozės.

Per aukštas GI tai, kai jo vertė virš 70 punktų. Šioje grupėje yra: balta duona, saldumynai, cukrus, alus, užkandžiai tipo traškučiai ar lazdelės, keptos bulvės, tai reiškia produktai aukšto apdorojimo ir neturintys skaidulų. Šiuos produktus reikia valgyti retkarčiais, ne dažniau kaip kartą per savaitę.

Vidutinis GI, kai jo vertė tarp 55-69 punktų, yra baltuose ir ruduose ryžiuose, kuskus košėje, sluoksniuotoje tešloje, jaunose bulvėse, burokėliuose, džiovintose figose ir razinose. Negalima viršyti dviejų dozių per dieną.

Žemiausias GI yra produktuose, į kuriuos reikėtų turėti omeny planuojant kasdieninę dietą – daugelis šviežių daržovių ir vaisių bei pilnų miltų, o taip pat rupaus malimo gaminiai, kaip juoda rupi duona, grikių košė ir kvietinės sėlenos. Galima juos valgyti kol pajausime sotumą, pasižymi dideliu skaidulų kiekiu ir palaipsniui išlaisvina savo energiją, neleidžia užkandžiauti tarp trijų valgių per dieną, kuriuos rekomenduoja daugelis dietologų. Tonzilės – ar reikia jas pašalinti?

Iš vienos pusės atlieka svarbų vaidmenį mūsų imuninėje sistemoje, o iš kitos jų infekcijos yra daugelio ligų priežastimi. Ar būtina jas pašalinti?

Gomuro tonzilės ir gerklės tonzilės, tai limfinio audinio židiniai, randasi pačioje kvėpavimo ir virškinimo sistemos pradžioje. Dėl vietos kurioje randasi, atlieka svarbią atsparumo funkciją, gamina antigenus reikalingus antikūnų gamybai, kurie saugoja organizmą nuo mikrobų atakos.

Iš tikrųjų laikui bėgant jų vaidmuo mažėja, jaunimui ar suaugusiems gali būti pašalinamos, nes neturi įtakos atsparumo mažinimui (adenoidai tonzilitai išnyksta savaime su amžiumi), vienok vaikų atveju, prieš subrendimą jų funkcija yra neįkainuojama. Tada jauni pacientai greičiausiai pagauna įvairias infekcijas. Tonzilės padidėja, tai yra natūralus požymis, dėl didesnio antkūnių kiekio gaminimo. Problema prasideda, kada po gydymo jų dydis negįžta į normą. Atsiranda sunkumai ryjant maistą. Peraugę tonzilės gali trikdyti kvėpavimą per nosį ir taip pat užkišti klausos būgnelio dalį. Neatitinkamas jo vėdinimas sukaupia skystį, tai gali sukelti klausos susilpnėjimą arba vidurinės ausies uždegimą. Dažnas tokio peraugimo požymis yra taip pat knarkimas, jis gali sukelti apnėją ir privesti prie plaučių pakitimų, tuomet tonzilių pašalinimas yra būtinas.

Net išlaikant savo normalų dydį tonzilės gali sukelti uždegimus. Tada yra jos porėtos ir jau nesaugo organizmo imuniteto, o net kelia grėsmę, jų tarpeliuose kaupiasi išlaisvintos į kraujotaką bakterijos. Išskyrus sunkumą ryjimo metu ir dažno anginos atsinaujinimo gali išsivystyti sinusitų ir gerklės uždegimas. Komplikacijos susijusios su anginomis, tai sekanti rimta problema, privedanti prie pūliavimo tarp tonzilinių, (užpildytų pūliniu guzo prie liežūvėlio) atsiradimo galimybės, sukelia didelį skausmą ir griežimo dantimis galimybę. Po pūlinio įpjovimo ir valymo (kartais keliskart) tonzilės turi būti pašalintos.

Jei gydytojas nediagnozuos uždegimo, tada pakaks tik įpjovimo. Visiškas pašalinimas niekada nėra atliekamas profilaktiškai vien tik profilaktiškai. Pašalinimo procedūra yra gana paprasta ir atliekama su pilna nejautra.