Sveiki riebalai – kokiuose produktuose juos rasime?

Sveiki riebalai – kokiuose produktuose juos rasime?

Neprisotinti riebalai padės užlaikyti atitinkamą cholesterolio kiekį, taip pat stiprins imunitetą. Kokiuose produktuose juos rasime?

Kodėl verta vartoti riebalus?

Kad taisyklingai funkcionuoti mūsų organizmas reikalauja įvairių maistinių medžiagų. Sveikoje dietoje turi būti pakankamas baltymų, angliavandenių, vitaminų ir riebalų kiekis. Riebalai leidžia transportuoti D, A, E ir K vitaminus, dalyvauja medžiagų apykaitoje, yra reikalingu enzimų gamybos komponentu.

Kuriant kasdieninę dietą, reikia rinktis nesočiuosius riebalus, ir atsisakyti sukietintų sočiųjų riebalų, kurie yra svieste, riebioje mėsoje, rūkytoje mėsoje bei pieno produktuose.

Kokiuose produktuose rasime nesočiuosius riebalus?

Turtingiausias nesočiųjų riebalų šaltinis yra riebios jūrų žuvys. Jose yra reikalinga, sveika omega-3 riebalų rūgštis. Į dietą verta įvesti lašišą, lydeką, stumbrę, sardinę, otą ir silkę. Tikras omega-3 rūgščių lobis taip pat yra jūros gerybėse. Žuvyse ir kitose jūros gerybėse esančios omega-3 rūgštys įtakoja kraujotakos sistemą, saugoja nuo aterosklerozės ir širdies ligų.

Kitas turtingas nesočiųjų riebalų šaltinis, tai riešutai ir augaliniai aliejai, kurių sudėtyje yra omega-6 riebiosios rūgštys. Spirginimui ir kepimui turėtume naudoti aliejus, kurie visų pirma turi mononesočiųjų riebalų rūgštis. Turime omenyje alyvą ir pirmo spaudimo rapsų aliejų. Aliejai, kurių sudėtyje yra polinesočiųjų riebalų rūgščių geriausia tinka naudoti šaltai. Šiai grupei yra priskaitomas saulėgąžų, kukurūzų, sojos aliejus. Dietą, taip pat galima paįvairinti aliejumi iš vynuogių sėklų, moliūgo, sezamo ar riešutų. Šie produktai turi omega-6 riebiasias rūgštis, todėl galima juos vartoti salotų padažų gaminimui ar virimo metu. Tačiau būtina nepamiršti, kad netinka jie kepimui. Turtingas omega-3 rūgštimi yra linų aliejus, turi būti vartojamas tik šaltai.